Kadınlarda saç dökülme nedenleri ve tedavisi

Saç dökülmesi erkekler ile bütünleşmiş bir konu olarak algılansa da bu problem kadınlarda da sıkça yaşanabilmektedir. Bunun tetikleyen bir çok durum olduğu gibi, günümüzde bazı tedavi yöntemleri ile bu durumun önüne geçilebilmektedir. Kadınlarda saç dökülmesine neden olan faktörleri daha detaylı bir şekilde mercek altına alalım.

Kadınlarda saç dökülmesinin nedenleri

Hormonal dengesizlikler

30 yaşından sonra kadınlarda hormonal yapı değişmekte ve buna bağlı olarak hormonal dengesizler meydana gelmektedir. Bu durum saç dökülmelerine sebebiyet verebilir. Bazı erkeklik hormonları (Dihidrotestosteron) kadın vücudunda da bulunmaktadır. Bu durum erkek tipi saç dökülmesine sebebiyet verebilmektedir. Bunun yanı sıra başka hormonal nedenlerinde saç dökülmesine sebebiyet verdiği bilinmektedir.

Beslenme yetersizlikleri

Özellikle D vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olabilmektedir. D vitamininin asıl kaynağı güneştir. Belirli dozajlarda güneş ışığının alınması durumunda ortaya çıkabilecek D vitamini eksikliğine bağlı olarak saçlarınız zayıflayıp dökülebilir. Bu durumda D vitamini takviyesi gerekebilir.

D vitamini dışında, amino asit lizin, çinko ve bakır eksikliklerinin de saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir. Yeterince protein ve vitamin alınmaması yine saçların dökülmesine neden olabilir. Buradaki yeterince kısmı önemlidir çünkü vücut protein ihtiyacını tam anlamı ile karşılayamazsa saçlara protein iletmeyecektir. Bu anlamda günlük protein ihtiyacının giderilmesi de önemlidir.

Hamilelik

Hormonal faktörlerin devreye girmesi sonucu gelişen dökülmelerdir. Genel itibariyle doğumdan sonraki dönemlerde görülür, bu dökülmeler bir süre sonra geçecektir, ancak yine de uzman bir doktora görünmek verilecek en doğru karar olacaktır.

Aşırı stres

Aniden dökülmelere sebebiyet veren bu durumun önü alınmazsa, yoğun miktarda saç kayıpları söz konusu olabilir. Stresi önlemek günümüzde ne kadar zor görünse de çeşitli meditasyon yöntemleri ile azaltılabilir olduğu kanıtlanmıştır.

Kimyasal ürünler

SLS (Soydum Lauryl Sülfat) ve türevi kimyasal içerikler günümüzde bir çok şampuan içerisinde bulunan bir kimyasaldır. Bunun başka zararları olduğu gibi saç kökleri üzerinde de olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Bu yüzden kullandığınız şampuanlarda bu kimyasalın olmadığına emin olun, organik şampuanlar kullanmaya özen gösterin. Bunun yanı sıra saç boyaları da içerisinde bulunan zararlı maddelerin saç köklerine zarar verebileceğini unutmayın.

Genetik

Bazen bahsi geçen olumsuzlukların hiçbiri olmadığı halde saçlarınız dökülebilir. Bunda genetik faktörlerin etkisi olabileceği gibi, bu durum genellikle ilerleyen yaşlarda kendini gösterir. Bu yüzden bu gibi bir durumla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka alttaki patolojinin araştırılması ve buna yönelik bir tedavi sürecine başlanması atılacak en doğru adım olacaktır.

Bir çok hastalık saçlarınızı kaybetmenize neden olabilir. Bunların başında kemoterapi ve radyoterapi tedavileri gelmektedir. Bu yöntemler saç kökü hücrelerini öldürür ve bu yüzden kitlesel olarak saçlarınızı kaybedebilirsiniz. Bu geçici bir süreçtir, tedavi tamamlandıktan sonra saçlarınız yeniden çıkmaya başlayacaktır. Bunun yanı sıra saç derisinde meydana gelen sedef, saçkıran, kıl kökü iltihapları saçlarınızın dökülmesine sebebiyet verebilir. Günümüzde bir çok yöntem ile bu gibi yakınmalar tedavi altına alınarak sorunun önüne geçilebilmektedir. Fakat en kesin çözüm yöntemlerinden biri saç ekimidir. Erkekler de olduğu gibi bugün kadınlar da geçici tedavilerle çözüm bulamadıkları saç dökülmesi problemlerini saç ekimiyle çözebilmektedir.